„Mała książka kucharska” jest efektem końcowym projektu realizowanego podczas całorocznej współpracy szkoły Podstawowej Nr 2 im. Henryka Sienkiewicza w Zamościu z Młodzieżowym Domem Kultury im. Kornela Makuszyńskiego w Zamościu. Współautorami publikacji są uczestnicy warsztatów fotograficznych prowadzonych przez Andrzeja Szumowskiego.
Realizacja projektu jest przykładem nowatorskich działań pedagogicznych. Ich celem jest odkrywanie zainteresowań i talentów młodych ludzi na wielu płaszczyznach życia codziennego - w tym przypadku na płaszczyźnie multimedialnej, fotograficznej i kulinarnej.
Podczas pracy nad książką uczestnicy warsztatów poznali różne techniki i sprzęt do robienia profesjonalnych zdjęć oraz sposoby eksponowania potraw. W ten sposób młodzież przybliżyła się również do tematyki kulinarnej, co ma niemałe znaczenie praktyczne. „Mała książka kucharska” jest dowodem na to, że możliwe jest połączenie nauki z dobrą i pożyteczna zabawą.
Na podsumowaniu projektu obecni byli wszyscy jego uczestnicy wraz z rodzicami, którzy czynnie włączyli się w pracę nad książką mając swój wkład w przygotowaniu potraw. Było uroczyście i również smakowicie, a na twarzach autorów książki błyszczała satysfakcja po dobrze wykonanej robocie.
Napisz komentarz
Komentarze