W 1937 roku w Zamościu przy ul. Ogrodowej Salomea i Bolesław Sikora założyli małą rodzinną firmę wędliniarską. Nieprzerwanie działająca w tym samym miejscu Masarnia Sikora Zygmunt, prowadzona przez Krystynę i Zygmunta Sikorów jest jednym z najnowocześniejszych zakładów w regionie.
Zakład ma powierzchnię 2700 m2 i zatrudnia ponad 70 osób. Sieć sklepów firmowych to 11 placówek zlokalizowanych w Zamościu, Biłgoraju, Szczebrzeszynie oraz Izbicy. Liczbę odbiorców szacuje się na około 400 podmiotów na terenie powiatu zamojskiego i powiatów ościennych.
W bieżącym roku Masarnia realizuje projekt pod nazwą „Zakup nowych maszyn i urządzeń do zakładu przetwórstwa mięsa oraz wykonanie instalacji fotowoltaicznej” o wartości 1 mln 400 tysięcy PLN. W ramach tego projektu zakupione zostały: maszyna pakująca o dużej wydajności, pakowaczka tackowa, masownica, urządzenia chłodnicze, instalacja fotowoltaiczna i komora szokowego chłodzenia.
Ponadto naprzeciwko Masarni trwa budowa zakładu garmażeryjnego Kulinaria Sikora wraz ze Sklepem Przyzakładowym.
Napisz komentarz
Komentarze