Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 22 listopada 2024 23:46
Przeczytaj!

Sztuka dopasowywania wina do dań mięsnych - sekrety sommelierów

  • 27.02.2024 13:17
Sztuka dopasowywania wina do dań mięsnych - sekrety sommelierów

Czy jest coś lepszego niż doskonale wyselekcjonowany kawałek mięsa? Co powiesz o połączeniu z równie doskonałym kieliszkiem ulubionego trunku, jak na przykład wino Merlot? Przeczytaj kilka sprawdzonych wskazówek godnych każdego sommeliera - jeśli chodzi o łączenie wina z mięsem, które tak uwielbiasz.

Od czego zacząć? Od określenia profilu smakowego!

Planowanie to sztuka, jeśli chodzi o połączenie spektakularnego kieliszka wina z doskonale przyrządzonym kawałkiem mięsa. Oznacza to, że najlepiej będzie pomyśleć o tym, co masz zamiar stworzyć, zanim faktycznie - weźmiesz się za przygotowanie potraw. 

Masz w planach kotlety jagnięce, gruby stek, dziczyznę, a może mięsnego burgera? Jaki jest profil smakowy danego mięsa? Gdy go określisz - pomyśl, jakie inne smaki będą dobrze pasować do tego smaku i to są nuty, które będziesz chciał mieć w podanym winie. Oczywiście będzie to wymagało najpierw małego przetestowania smaku - sprawdź wino Merlot, które masz w barku i znajdziesz kierunek działania.

Nie wszystkie produkty są takie same – umiejętne łączenie mięs i wina

Tak samo, jak nie wszystkie butelki wina są takie same - nie wszystkie kawałki mięsa są sobie równe. Idąc tym tropem warto zapamiętać, że tłuste kawałki steku - należy łączyć z odważną czerwienią bogatą w garbniki (związki naturalnie występujące w winie), podczas gdy chudsze kawałki - są lepiej dobrane z trunkami, które mają większą kwasowość (cierpki i kwaśny smak). 

Z łatwością znajdziesz wino Merlot dopasowane do jednego lub drugiego scenariusza. To bogate wino doskonale będzie komponować się również z soczystymi stekami i burgerami. Ulepsz swoje następne danie właśnie w ten sposób!

Połącz smak mięsa z nutą owoców

Kiedy przychodzi pora na aromatyczne kawałki steka, takie jak na przykład ribeye - sięgnij po butelkę czerwonego wina, która ma w sobie coś, co nazywa się „owocowymi nutami”. Zasadniczo oznacza to po prostu, że w winie jest owocowy posmak, który powinieneś wyczuć na końcu języka, co stanowi połączenie idealne podczas uczty mięsożerców.

Natomiast, jeśli chcesz pójść o krok dalej i naprawdę chcesz urozmaicić połączenie wina i mięsa, rozważ dodanie odrobiny wybranego wina do marynaty przygotowanej przed obróbką termiczną mięsa. Do każdej dobrej marynaty potrzebne są takie kluczowe składniki, jak ulubiony tłuszcz, przyprawy i zioła lub aromaty. Dodanie odrobiny czerwonego wina do tej mikstury - pomoże smakom wsiąknąć w kawałek mięsa jeszcze na długo przed wrzuceniem go na grilla, czy patelnię. Smacznego zatem!

 

Materiał zewnętrzny