Reklama
Kuchnia wegierska w Warszawie
Opis działalności
Kuchnia madziarska � kuchnia Wegier przynalezy do kuchni srodkowoeuropejskich, charakteryzuje sie jednakze posrod nich specyficznymi cechami. Typowa kuchnia bazuje na miesku, warzywach sezonowych, owocach oraz swiezym chlebie. Szczegolnie popularna z tych cech jest stosowanie jako marynaty czerwonej papryki w proszku, wspolczesnie przewaznie slodkiej. Kuchnia madziarska w tradycyjnej postaci to potrawy stosowane w czardach przy cyganskiej muzyce. Stala sie turystyczna oznaka kraju. Umiarkowanie cieply, calkiem suchy klimat i urodzajnosc ziem Kotliny Panonskiej umozliwia Wegrom uprawe zboz oraz innych artykulow agrarnych, ogrodniczych oraz sadowniczych. Wsrod hodowli owocowych nalezy zwrocic uwage na winna latorosl, ktorej wytwory sluza do bezposredniej konsumpcji jak i do realizacji wina.
Kategoria
Reklama