ORGANIZATORZY:
- Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego (organizator regionalny)
- Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego (organizator centralny)
- Urząd Miejski w Zamościu (partner tegoroczny)
DATA I MIEJSCE:
3 sierpnia 2019 r. (sobota) Zamość, plac przed Pałacem Zamoyskich przy ul. Akademickiej (od 11.00 do 18.00)
O IMPREZIE:
- Głównym celem NKD jest zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych specjałach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, które są wytwarzane:
ü przez lokalnych wytwórców (także firmy gastronomiczne, restauracje, koła gospodyń wiejskich i gospodarstwa agroturystyczne),
ü z wykorzystaniem tradycyjnych technologii,
ü w oparciu o miejscowe zasoby surowców.
Konkurs:
udowadnia, jak wspaniałą i oryginalną żywność mogą zaoferować polscy producenci konsumentom nie tylko w kraju, ale również we wszystkich krajach Unii Europejskiej i poza nią,
aktywizuje lokalne społeczności i wytwórców do działań na rzecz wytwarzania, budowy rynku i promocji tradycyjnej żywności, jako elementu rozwoju regionu.
W tym roku odbywa się 19 ogólnopolska edycja tej imprezy, której regionalne finały organizują marszałkowie województw (razem z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego). W Lubelskiem konkurs jest organizowany od 2002 r., a więc jest to jego 18. regionalna edycja.
Lubelskie finały – co roku w innym miejscu – zawsze przyciągają tłumy publiczności. Są one sztandarową imprezą kulinarną, która na stałe wpisała się w kalendarz wydarzeń promocyjnych województwa lubelskiego.
W PROGRAMIE zamojskiego wydarzenia znajdą się m.in.:
- KONKURS DLA WYTWÓRCÓW w dwóch kategoriach:
- najlepszy lokalny i tradycyjny produkt żywnościowy (pochodzenia zwierzęcego; roślinnego; napoje regionalne; inne produkty regionalne),
- najlepsza regionalna i tradycyjna potrawa (kategoria dla placówek gastronomicznych).
- KIERMASZ lubelskich produktów tradycyjnych.
- Na stoiskach w Zamościu znajdziemy smakołyki, które spełniają wyśrubowane wymagania dotyczące jakości i pochodzenia. Będą to wyłącznie specjały, które wywodzą się z kultywowanych w regionie zwyczajów i są wytwarzane tradycyjnymi metodami.
- Jak co roku producenci zaoferują tu gamę pieczywa, tego na słono i na słodko, wędlin, serów, miodów, pasztetów, gryczaków, napojów, ciastek, pierogów i innych regionalnych specjałów.
- Nie zabraknie tych już promujących nasz region na ogólnopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych (których mamy aż 214!), ale i tych, które dopiero pretendują do tej roli. Słowem, będzie w czym wybierać i co odkrywać.
- POKAZY GOTOWANIA I DEGUSTACJE.
- Dla publiczności przygotowaliśmy też wiele innych atrakcji, w tym doskonałą muzykę, otwartą kuchnię dla dzieci oraz pokazy gotowania i degustacje lubelskich produktów tradycyjnych.
- W tegorocznej karcie dań podanych do bezpłatnych degustacji znajdą się m.in.: mięso świń ras wpisanych na LPT serwowane z miodami tradycyjnymi, smaczne fantazje z wykorzystaniem chełmskiego makaronu jajecznego, specjały z Bronic (kiełbasa i schab wędzony), chleb wiejski z otrębami i pieróg gryczany. Będzie tu można również zasmakować w kakorach i golasach z kaszy gryczanej z serem z Łobaczewa Małego, napić się oranżady z Kąkolewnicy lub – dla odmiany – syropu malinowego z Mikołajówki, a na deser delektować szarlotką razową z Lublina.
- W Zamościu będzie też można zasmakować w rybach słodkowodnych, z hodowli których słynie Lubelskie. Pod egidą projektu „Pan Karp” odbędą się tu degustacje rybnych rarytasów. Przygotują je i będą serwować państwo Kuśmierczakowie z Gospodarstwa Rybackiego "Bełżec" w powiecie tomaszowskim, które zdobyło zaszczytny tytuł Mistrza Krajowego konkursu AgroLiga 2018.
materiał nadesłany
Napisz komentarz
Komentarze