FESTIWAL PRODUKTU LOKALNEGO
Zamość 2016
R E G U L A M I N
Konkursu Potraw „Smaki Zamościa i Roztocza”
Organizatorzy: Miasto Zamość, Zamojski Dom Kultury i Lokalna Organizacja Turystyczna „Zamość i Roztocze” informują, że w ramach XXII JARMARKU HETMAŃSKIEGO, w dniach 4-5 czerwca 2016r. na Rynku Wielkim w Zamościu odbędzie Festiwal Produktu Lokalnego, którego integralną częścią jest Konkurs Potraw „Smaki Zamościa i Roztocza”.
Celem konkursu jest:
-
promocja kuchni i tradycji kulinarnych Zamościa i Roztocza,
-
kultywowanie i odtworzenie potraw kuchni narodów, które kształtowały kulturę kulinarną Zamościa i Roztocza,
-
podnoszenie atrakcyjności turystycznej Zamościa i Roztocza,
-
promowanie producentów żywności i regionalnych potraw,
-
promocja i dokumentowanie regionalnych produktów żywnościowych, osadzonych w tradycji, od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
Warunki uczestnictwa:
-
W konkursie mogą brać udział podmioty prawne i fizyczne. Konkurs przeprowadzony będzie w trzech kategoriach:
a) wyroby gastronomiczne,
b) wypieki (ciasta, chleby i inne),
c) nalewki. -
Karty zgłoszenia do konkursu /w załączeniu/ należy dostarczyć do 27 maja 2016 r. najlepiej drogą elektroniczną na adres e-mail: [email protected] wpisując w temacie: konkurs potraw lub pocztą na adres: Zamojski Dom Kultury, ul. Partyzantów 13, 22-400 Zamość Osoba do kontaktu - Aleksandra Bednarska, tel./fax. 84- 639 20 21.
-
Prezentacja potraw oraz ocena jury powołanego przez organizatorów odbędzie się 4 czerwca od godz. 13.00 do 14.00 /sobota/. Podsumowanie ok. godz. 16.00.
-
Produkty do potraw zgłaszanych do konkursu uczestnicy zapewniają sobie we własnym zakresie.
Zwycięzcy otrzymują:
-
Certyfikaty „Smaki Zamościa i Roztocza”.
-
Nagrody za trzy pierwsze miejsca w każdej z kategorii.
-
Promocję na stronach internetowych: www.roztocze.org
-
Możliwość umieszczenia w karcie menu dopisku: Certyfikat w konkursie „Smaki Zamościa
i Roztocza - 2016”.
Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie!
Napisz komentarz
Komentarze