Jarmark Hetmański to impreza przypominająca mieszkańcom Zamościa o rocznicy nadania miastu Zamość praw miejskich. Od 10 lat podczas Jarmarku odbywa się również konkurs na potrawę regionalną. Atrakcją Jarmarku są Targi Sztuki Ludowej. Biorą w nich udział twórcy ludowi z całej Polski prezentując unikatowe wyroby ludowego rzemiosła. W tym roku w Jarmarku wzięło udział 150 wystawców z Polski, Litwy i Łotwy oraz 18 twórców ludowych.
W czasie dwóch dni Rynek Wielki wypełniony był stoiskami z rzemiosłem artystycznym i tradycyjnymi artykułami spożywczymi.
W konkursie na potrawę regionalną „Smaki Zamościa i Roztocza” restauratorzy prezentowali swoje najlepsze propozycje kuchni regionalnej.
Jury w składzie Jadwiga Piotrowicz, Agnieszka Rusin i Jacek Bełz pierwszego dnia Jarmarku degustowało smakołyki i po południu ogłosiło zwycięzców. Zapytaliśmy przewodniczącą jury, na co komisja zwraca największą uwagę oceniając potrawę.
W kategorii nalewki I miejsce zajęła Tarninówka Katarzyny Lipczewskiej, najlepszym wypiekiem okazał się Tort Zamojski zaproponowany przez Stowarzyszenie Turystyka z Pasją, zaś w kategorii „Gastronomia” pierwsze miejsce zdobyła kaczka po zamojsku zaserwowana przez Hotel Mercure Zamość Stare Miasto.
Ale tegoroczny Jarmark Hetmański to nie tylko stragany i potrawy regionalne.
Podczas imprezy na Rynku Wodnym znalazła się Strefa Aktywności z zabawami dla dzieci, a na Rynku Wielkim wystąpiło wiele zespołów, jak Trio Rodzinne Badachowie, Tacy Sami, Caci Vorba, Zamojszczyzna, czy Przeworska Kapela Podwórkowa Beka i zespół „Mus”. Można było również złożyć datek do puszki na budowę pomnika Józefa Piłsudskiego, który ma stanąć w Koszarach.
Napisz komentarz
Komentarze